Verlichting maakt of breekt een interieur

Tips voor juiste verlichting in horecazaak

 

Zonder de juiste verlichting komt het interieur vaak niet tot zijn recht. Wat moet je doen als er veel daglicht in de zaak is en wanneer pas je kleurverlichting toe? Sam anders van Design Electro Products (DEP) geeft waardevolle tips op het gebied van verlichting en horecalampen.

Lees verder 

Uit een Misset Horeca-enquête onder designers blijkt dat je als horecaondernemer nooit moet bezuinigen op verlichting. Goede verlichting kan een simpele bar omtoveren tot een blikvanger. Sam Anders van DEP in Waddinxveen tipt waar je op moet letten bij het verlichten van een zaak.

 

Verlichting horeca algemeen

 • Durf te investeren in een goed lichtplan en advies. Het is al gauw een grote investering, maar biedt toegevoegde waarde aan het concept. Als het schetsontwerp klaar is, betrek dan de adviseur er al bij. Hiermee wachten tot alles klaar is, werkt kostenverhogend.
 • Ondernemers denken vaak dat interieur het allerbelangrijkste is, maar zonder de juiste verlichting komt het interieur vaak niet tot zijn recht. Met de juiste verlichting wordt bijvoorbeeld een bar die eerst niet zo opviel een eyecatcher.
 • Zorg voor een goede algemene verlichting en maak die zo dat alles dimbaar is.
Foto - 6:4 verhouding

Verlichting maakt of breekt een interieur: Bij Stan & Co in Arnhem komt het interieur door de verlichting tot zijn recht. Foto: Debuut.

Functionaliteit versus decoratieve verlichting

 • In een donkere zaak is het van groot belang dat gasten goed de menukaart kunnen lezen. Dit lijkt simpel, maar in de praktijk komt het nog vaak voor dat gasten moeite hebben de kaart te lezen. Zorg dus dat als het licht gedimd is je nog voldoende licht hebt op de tafels.
 • Beïnvloed het moment van de dag door licht en geluid centraal te schakelen en in te stellen. Met vaste instellingen en voorgeprogrammeerde standen, opties voor: overdag, borrel, avond en schoonmaak.
 • Focus je niet te veel op decoratieve verlichting maar kijk vooral naar functionaliteit. Glazen bollen of transparante sierlampen zijn bijvoorbeeld mooi maar niet op iedere plek in de zaak functioneel. Voorbeeld: hang geen mooie transparante sierbollen in de buurt van de bar, omdat gasten dan in het licht zitten te kijken
 • Licht kan een object of blikvanger versterken.
 • Trappen en treden moeten goed verlicht zijn met het oog op de veiligheid.

 

Veel daglicht in de zaak?

 • Door op de juiste plek een warme kleur toe te passen heeft daglicht geen invloed meer in de zaak. ’s Avonds breng je vervolgens iets meer kleur in de zaak.
 • Heeft het bedrijf veel ramen dan is het leuk om boven de tafel sierlampen te plaatsen. Geen dichte lamp, maar een open lamp zodat je de pit ziet. Mensen die langs lopen zien een sfeervol bedrijf.
 • Plaats altijd transparante ramen en geen donker glas.

 

Kleurverlichting

 • Pas kleurverlichting met mate toe. Kleur moet de omgeving niet beïnvloeden, maar subtiel toegepast worden. Als kleur verkeerd wordt toegepast, schrikt het af.
 • Tafels en werkruimtes vragen om wit licht, zodat de gerechten de juiste kleur hebben en gasten en personeel goed kunnen zien wat er op tafel staat.
 • Kies je voor kleur, zorg dan voor belichting met zachtere kleuren, zoals pasteltinten. Deze doen wat warmer en vriendelijker aan.
 • Fout: flessen achter de bar met een kleur ‘aanlichten’. Dit maakt de drank onaantrekkelijk. Belicht flessen altijd met wit, natuurlijk licht. De zij-, boven- en onderkant van de flessenwand plaats je mooi gekleurd licht, zodat de kast eruit knalt en de drankflessen er aantrekkelijk uit zien door het wit licht.
 • Laat details in interieur spreken met kleur.

 

Ledverlichting

 • Goede ledverlichting is nog steeds een fikse investering, zeker als je deze wilt kunnen dimmen.
 • Ledverlichting is niet per definitie energiezuinig. Kies je de verkeerde led en je dimpt deze of ledverlichting die verkeerd is geïnstalleerd verbruikt juist meer stroom (blindstroom).
 • Bij ledverlichting zit veel verschil in kleurtemperatuur. Goedkopere ledlichtbronnen geven een wat valere, wittere kleur.
 • Als je sfeer wilt creëren in een horecazaak dan is ledverlichting niet altijd de oplossing. Led heeft een bepaalde kleurfrequentie. Plaats je goedkope ledverlichting bijvoorbeeld op een blauwe muur, dan is het resultaat een grijze wand. Schakel daarom een deskundige in om teleurstelling te voorkomen.
 • Pas ledverlichting niet toe voor functionele redenen maar als decoratieve verlichting. Led kan een grote toegevoegde waarde hebben, maar je kunt er ook enorm de plank mee mis slaan. Bijvoorbeeld bij verkeerde kleurcombinaties of bij gebruik van te harde kleuren, zoals groen en blauw. Dit maakt het hard en onrustig.

Design Electro Products (DEP)

Sam Anders is eigenaar van Design Electro Products. Het bedrijf in Waddinxveen houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met het vertalen van techniek (licht, beeld en geluid) naar beleving. ‘Het creëren van een omgeving waar je graag wilt zijn, het vertalen van de wensen en het budget van de klant naar een op maat gemaakte uitstraling en beleving’ aldus Anders. De visie van DEP is ‘The art of possibility’, de kunst van het mogelijke.


Biophilic design

Verlichting

16/17
Loading ...