Herrie in horeca: tips om de akoestiek te verbeteren

Akoestiek is vaak een ondergeschoven kindje in de horeca. ‘Geluid is echter cruciaal voor de kwaliteit van een horecabezoek en daarmee de ervaring van de gast. Die ervaart slechte akoestiek als een groot minpunt’, aldus designer Jeroen Smeele. Negen designers geven tips hoe je de akoestiek in de zaak kunt verbeteren. Van planten, nisjes en linnen op de tafels, tot gebruik van zachte stoffen en geperforeerd hout.

 

Tank positioneert harde materialen op zo’n manier, dat ze akoestisch werken. Voorbeeld is de ‘Tree of life’ in de membersclub van A’DAM Toren in Amsterdam. Foto: Teo Krijgsman

Lees verder 

Goede akoestiek is een must. Helaas wordt de realisering hiervan om budgettaire redenen vaak verwijderd uit de aanbesteding. Maar dit moet bijna in alle gevallen met terugwerkende kracht weer worden toegevoegd’, zegt interieurarchitect Mehdi le Mair van King Kongs. Het team van DutchConcept legt uit wat het effect is van slechte akoestiek: ‘Een slechte akoestiek werkt erg storend, mensen kunnen elkaar slecht verstaan, sommige geluiden komen te hard binnen, muziek wordt overstemd. Met name schuivende stoelen en een brei van sprekende mensen kunnen zeer storend werken in horecabedrijven. Simpele maatregelen zijn goede glijnagels onder stoelen en tafels. Deze zijn voor iedere ondernemer eenvoudig toe te passen. Het gebruik van zachte materialen zoals kleden en gordijnen in het interieur, werkt ook mee aan een betere akoestiek.’

 

Klinkt als een kippenren

Tommy Kleerekoper van Tank zegt dat slechte akoestiek het lastig maakt om je te focussen op één geluid, waardoor het vermoeiend of irritant wordt. Kleerekoper: ‘Mensen gaan vaak harder praten om boven het geluid uit te komen, waardoor de ander ook weer harder praat, en voor je het weet klinkt het als een kippenren. Nu hoeft het bij horeca natuurlijk niet muisstil te zijn. Sterker nog, je wilt wel wat reuring in de zaak.’ Tank vindt het, in tegenstelling tot de andere designers die vaak met zachte materialen werken als het om akoestiek gaat, een leuke uitdaging om harde materialen toe te passen. ‘We positioneren deze materialen zó, dat ze akoestisch werken’, aldus de founding partner van Tank.

 

Ontwerper Hans Kuijten doet er alles aan in zijn ontwerpen om een klankkast van rumoer te voorkomen. ‘Er zijn tal van mooie oplossingen. Denk aan akoestische plafonds, maar ook tapijt en stoffering aan wanden of mooie meubels met stof helpen mee aan het verbeteren van het geluid. Zelf ontwerp ik hoekjes en ruimteverdelers in een zaak. Deze ‘breken’ het geluid.’

akoustiek

Hans Kuijten past hoekjes en ruimteverdelers toe om geluid te breken, zoals bij Van der Valk Hotel Apeldoorn. Foto: Peter Baas.

 

Akoestische meting

‘Een akoestische meting voorafgaand aan een project geeft de ondernemer inzicht in de maatregelen die moeten worden getroffen in een specifieke ruimte’, zegt designer Jeroen Smeele. ‘Vervolgens kun je akoestische oplossingen het beste op de grootste vlakken van een ruimte projecteren, waarbij oplossingen tegen wanden en plafonds het meest duurzame effect hebben. Veel gehoorde oplossingen over akoestische maatregelen onder tafels, bijvoorbeeld een noppenschuim onder een tafel bevestigen, bieden geen oplossing’, aldus Smeele.

 

Rein Rambaldo van De Horeca Fabriek stelt dat een slechte akoestiek je zomaar 20 procent van de jaarlijkse omzet kan kosten. ‘Op social media gaat een klacht over dit onderwerp al snel rond.’ Hij geeft aan dat er ook locaties zijn waarbij het niet mogelijk is om akoestiek aan te brengen. Rambaldo: ‘Voorbeeld hiervan zijn de hoge plafonds in MaMa Kelly Den Haag. Hier ligt daarom molton en wit linnen op de tafels: katoen absorbeert en heeft dus een gunstig effect op geluid. Gordijnen, canvas schilderijen, linnen en zachte vloeren bieden vaak ook oplossingen. Overigens geeft dit nooit het optimale effect’, aldus Rambaldo. Als beste akoestische oplossing noemt de eigenaar van De Horeca Fabriek een akoestisch spuitplafond. ‘Deze zijn in alle kleuren te krijgen.’ Verder zegt hij dat groepen ook problemen kunnen leveren. ‘Ze overstemmen de andere gasten. Bij MaMa Kelly zitten groepen daarom in een aparte ruimte.’

Trends in kleuren, stijlen, materialen en vormen_223

Akoestische designpanelen aan de wanden bij The Birdhouse in Amsterdam. Foto: Rinze.

 

Accepteren dat het galmt

Ook Paul Linse van Studio Linse geeft aan dat het soms lastig is om storend geluid aan te pakken. ‘Vaak werk ik aan monumentale gebouwen waar gewoonweg niet veel geoorloofd is en vele elementen intact dienen te blijven. Wat kan helpen, zijn zware gordijnen, dan wel stroken toevoegen, gestoffeerd meubilair en waar mogelijk akoestische panelen, mits het de sfeer niet al te veel aantast. En soms eenvoudigweg accepteren dat een ruimte wat galmt. Een hoge grote ruimte zal nooit lekker klinken en dat verwachten gasten ook niet. En zeurpieten houd je altijd’, aldus Linse.

 

Slechte akoestiek hoeft niet altijd nadelig te zijn voor een bedrijf. Will Erens van Too Many Agencies: ‘Soms draagt slechte akoestiek bij aan het succes van de zaak.’ Als voorbeeld noemt hij café Panache in Amsterdam. ‘Een deel van het succes van het restaurant is te danken aan het gonzen van het geluid. Je waant je op een markt’, aldus Erens over het restaurant met geen enkel raam, dat is gevestigd in een oude marktopslag. ‘Het gebruik van zachte materialen zoals stoffen, en de verwerking van schuimen in het interieur helpen beide tegen galmen. Net als het gebruik van wanden met veel planten, stoffen als brandbestendige vilten of meervoudig samengestelde zachte materialen’, aldus de designer van Too Many Agencies.

Akoustiek

Modijefsky plaatste op het plafond van The Commons in Maastricht akoestische panelen van een soort vilt van gerecyclede petflessen. Foto: Maarten Willemstein.

 

Esther Stam van Studio Modijefsky vindt dat een rumoerig café juist charme kan hebben. ‘Elkaar niet kunnen verstaan tijdens een etentje, is niet prettig; in een drukke bar is dat weer iets minder storend’, zegt Stam. De oprichtster van Modijefsky gebruikt vaak zachtere materialen zoals stoffen, leer, vilt en tapijt. ‘Andere elementen die bijdragen aan de akoestiek, zijn geperforeerd hout, planten en lichtarmatuur met akoestische oplossing.’

Trends in kleuren, stijlen, materialen en vormen_225

Akoestisch muurkunstwerk van geperforeerd hout. Foto: DecoLegno.

 

Zes oplossingen waarbij akoestiek en design hand in hand gaan

Button oplossing 1

1. Bomen gemaakt van petflessen

Button oplossing 2

2. Perforatie in wand & interieur

Button oplossing 3

3. Akoestisch plafondsysteem

Button oplossing 4

4. Akoestische kunst

Button oplossing 5

5. Duurzaam akoestisch materiaal

Button oplossing 6

6. Akoestisch textiel


Maatregelen om de akoestiek te verbeteren

 1. Akoestische meting voorafgaand aan het project geeft inzicht in de maatregelen die je moet treffen in de ruimte.
 2. Toepassing van akoestische plafond- en wandelementen. Voorbeeld: akoestisch spuitplafond, in alle kleuren leverbaar.
 3. Gebruik van zachte materialen zoals kleden, tapijten, zachte wandbekleding, zachte vloeren, schuimen, brandbestendige vilten en gordijnen.
 4. Wanden met planten.
 5. Glijnagels onder stoelen en tafels.
 6. Gestoffeerd meubilair.
 7. Canvas schilderijen.
 8. Hoekjes creëren en ruimteverdelers plaatsen: deze helpen het geluid te ‘breken’.
 9. Molton en linnen op de tafels. Katoen absorbeert.
 10. Zorg dat je voor grote groepen een speciale ruimte hebt. Groepen overstemmen de andere gasten.
 11. Het beste kun je akoestische oplossingen op de grootste vlakken van de ruimte projecteren, waarbij oplossingen tegen wanden en plafonds het meest duurzame effect hebben.
 12. Geperforeerd hout (zie afbeelding) absorbeert geluid beter.
 13. Lichtarmatuur en akoestische oplossing ineen, bijvoorbeeld schublampen.
 14. Harde materialen zo positioneren dat ze toch akoestisch werken.

 

Wat helpt niet?

Akoestische maatregelen onder tafels, bijvoorbeeld een noppenschuim, bieden geen oplossing.


Zes akoestische oplossingen

Tips voor het verbeteren van de akoestiek

8/17
Loading ...