Horeca design Eindhoven: pareltjes van de Lichtstad op een rij

Onder de Leidingstraat


Pastryclub


Radio Royal


Proeflokaal Het Veem


Sun by Zarzo


The Student Hotel


Kazerne


De Vooruitgang


Aprazível


Emma


NH Collection en Vane


Berlage


Yetty’s Place


GinScal


El Puente

Scroll omlaag voor horecadesign uit 040   

Onder de Leidingstraat

Openingsdatum: juli 2014 / 65 zitplaatsen / Design: zelf

Een industrieel pand met huiskamergevoel-inrichting op Strijp-S. Dat wilde eigenaar Dario D’Alessandro bereiken. Samen met voormalig mede-eigenaar Nicole van Kempen staken ze zelf flink de handen uit de mouwen om hier een aantrekkelijk restaurant van te maken. ‘We hadden heel weinig budget.’ Door familie werd de zitbank van pallets getimmerd. De stoelen, krukken en lampen werden met korting aangeschaft bij de nabijgelegen meubelzaak Zitfabriek. ‘De bar hebben we zelf gebouwd.’ De illustratie op de muur, een echte eyecatcher, is van Niels Bakkerus. De afbeelding met Less is more is een IXXI flexibel wandsysteem van Studio Boot.

Horeca design Eindhoven: pareltjes van de Lichtstad op een rij_249

 

Pastryclub

Openingsdatum: mei 2015 / 40 zitplaatsen/ 168 m2/ Design: zelf

Pastryclub is gevestigd in de voormalige machinekamer van de Philips Fabrieken op Strijp-S. Een concept waarin een patisserie, chocolaterie, confiserie, salon de thé, proeverij en ijssalon met elkaar worden gecombineerd. Top-patissier Jurgen Koens levert vanuit Pastryclub zowel zoetigheden voor de horeca als retail. Koens: ‘Ik heb een creatieve geest. Qua inrichting ben ik net een vrouw’, zegt hij lachend. ‘Ik wilde dat het oranje in de balken terugkwam in het interieur. Daarom gekozen voor oranje stoelen.’ Overige meubels ontwierp hij zelf van osb hout. ‘Doet het goed in een industriële setting.’ De lampen komen ook van de hand van Jurgen Koens. De kappen bestaat uit een tulbandvorm, waar een fitting in is gehangen.

Foto - 6:4 verhouding

 

Radio Royaal

Openingsdatum: juli 2012 / 100 zitplaatsen / 1200 m2 / Design: zelf

Radio Royaal is al meer dan 6 jaar een designhotspot op Strijp-S. Door het grote succes van het pop-up restaurant in 2011 tijdens de Dutch Design Week, werd Radio Royaal een permanent restaurant in de oude machinekamer op het voormalige fabrieksterrein van Philips. Bart Gardenier runt Radio Royaal. De industriële ruimte is er in ere gehouden: de machines staan er nog en ook de muren en steunpilaren zijn in oorspronkelijk staat. Witlinnen gedekte tafels met kobaltblauw gekleurde eetstoelen sieren de zaak met wit-zwart geblokte vloertegels. Veel items in de zaak zijn afkomstig van lokale designers, waaronder ontwerper Friso Kramer, Bob Copraij en ontwerpduo Kiki en Joost.

Horeca design Eindhoven: pareltjes van de Lichtstad op een rij_250

© Suzan Baars


 

Proeflokaal Het Veem

Openingsdatum: 17-10-2015 / 80 zitplaatsen / Design: Hans Kuijten en gedeelte zelf

Proeflokaal Het Veem in Vershal Het Veem op Strijp-S is een bijzonder biercafé. Een zaak met open karakter, toegankelijk en modern bruin. Wat de zaak uniek maakt is de beleving: er wordt in het proeflokaal life gebrouwen door Bouwerij Het Veem terwijl gasten genieten van hun bier. Op de tap 24 verschillende bieren. Mede-eigenaar Daan van Stiphout is niet verbonden aan een brouwerij en bepaalt zelf wat er op de tap komt. Wekelijks wisselen er 5 tot 10 nieuwe bieren. Naast het proeflokaal en de brouwerij beschikt het bedrijf ook nog over een winkel waar bezoekers van de vershal een keuze kunnen maken uit 700 verschillende bieren.

Foto - 6:4 verhouding

 

Sun by Zarzo

Openingsdatum: mei 2018 / 40 zitplaatsen / Design: Kingkongs en Gerdi Verschuuren & Verschuren Interieurbouw

Sun by Zarzo aan de Geldropseweg, een restaurant met wit strak linnen op de tafels, dat de keuken deelt met Bodega by Zarzo, een Spaanse bodega. De twee zaken komen qua design samen in een gang waar tientallen ogenschijnlijk porseleinen krabben de muren sieren. Mede-eigenaar Adrian Zarzo: ‘Vroeger lagen deze krabbetjes bij de Albert Heijn om de diepvriesafdeling op te leuken. We hebben de krabben hoogglans wit gespoten, zodat het net lijkt alsof ze van porselein zijn.’ Of design een houdbaarheidsdatum heeft? ‘Belangrijkste binnen een zaak en design is onderhoud. Een designstoel koop je niet voor twee, drie jaar, die moet jarenlang meegaan’, aldus Zarzo.

Foto - 6:4 verhouding

© KingKongs


 

The Student Hotel

Openingsdatum: januari 2017 / 400 hotelkamers / Design: Staat Amsterdam en het eigen designteam van The Student Hotel

The Student Hotel Eindhoven aan de Stationsweg combineert design en hotelfaciliteiten met short- en long-stay faciliteiten. Onder andere een gym, studiezalen, classrooms, bibliotheek, lounges, workshopruimtes, een auditorium en het aangrenzende bar-restaurant The Pool maken deel uit van het kleurrijk ingerichte hotel. General manager Fanny van den Dries: ‘We wilden echt een home away from home creëren. Dat hebben we gedaan door vintage meubelen en industrieel design te combineren. Er is gebruik gemaakt van primaire kleuren, omdat dit iets doet met de gemoedstoestand van mensen. De kleur geel geeft bijvoorbeeld een vrolijk gevoel.’ The Student Hotel zorgt ook op andere manieren voor een glimlach bij de gast. In de algemene ruimte waar gasten hun kleding kunnen wassen, staat bijvoorbeeld boven de wasmachines: ‘watch a soap opera here’

Foto - 6:4 verhouding

© The Student Hotel


 

Kazerne

Openingsdatum: Oktober 2014 / 100 zitplaatsen /Design: gasten dineren tussen wisselende exposities

In oktober 2014 kreeg Kazerne aan de Paradijslaan een vast locatie in de voormalige marechaussee kazerne na zeven succesvolle pop-up pilots tijdens de Dutch Design Week. Kazerne in Eindhoven, een design platform met 2500 m2 expositieruimte en een restaurant, gaat nu uitbreiden met een luxe hotel, membersclub, vergaderruimte, designshop én een tweede restaurant. ‘Een restaurant in het hogere segment’, vertelt Annemoon Geurts, mede-eigenaar van Kazerne. ‘Er komt in totaal nog 1250 vierkante meter bij’. Officiële opening van het acht kamer tellende hotel en het restaurant staat gepland voor het najaar. Naast de acht kamers, heeft Kazerne hotel een geheime hotelkamer voor ‘artists & chefs in residence’. In de hotelkamers slapen gasten midden tussen het design van toptalenten. De grootste hotelkamer is te boeken vanaf 600 euro per nacht. Geurts: ‘Daarmee zitten we in de top van de Eindhovense markt.’

Foto - 6:4 verhouding

© Lisa Klappe


 

De Vooruitgang

Openingsdatum: 2015 /400 zitplaatsen / Design: Fred Bus van Debuut en Marielle van Tol van Leban interieur

Het herbouwde stadcafé aan de Markt brandde op 27 april 2013 tot de grond toe af. In 2015 heropende de deuren. Van kelder tot dak kreeg de zaak een nieuwe inrichting en indeling. Zo hangen er typische New Yorkse brandtrappen aan de muur achter de bar. Deze imponerende wand is verder bekleed met oude apothekerskasten, archiefkasten en koelingen. Ook de bijzondere plantenwand met meer dan 2000 planten is indrukwekkend. Regiomanager Edwin Spruijt: We wilden een New York-achtige vibe neerzetten.’ Omdat het een all day concept betreft, heeft het interieur er aardig wat te lijden. Iedere dinsdag komt iemand langs die het interieur langsloopt en weer tiptop op orde brengt.

Foto - 6:4 verhouding

© Debuut


 

Aprazível

Openingsdatum: maart 2017 / 100 zitplaatsen / 226 m2 / Design: King Kongs

Het Mediterraans restaurant Aprazível van Ruud Haans en Nicole Faasse kent een mix van de Spaanse en Portugeese sfee. Dit met een robuust en no-nonsense interieur: veel oud hout, staal, messing en opvallen turquoise wantegels. De ruwe vloer in het voorste gedeelte bestaat uit onafgewerkte steenschotten. De wanden zijn afgewerkt met stucco antico, een Italiaanse stuc afwerking die het interieur een losse ambachtelijke uitstraling geeft. Boven de bar zijn oude houten planken in een geometrische patroon gevestigd. Ronde vormen en een intieme indeling halen de scherpe kantjes van het ruwe eraf en maakt het geheel wat vrouwelijker: stoer met een softe touche.

Foto - 6:4 verhouding

© Marthe Biezen


 

Emma

Openingsdatum: eind 2017 / 135 zitplaatsen / 550 m2 / Design: zelf en Ruw meubelen

Emma in een bijzonder concept in het centrum van Eindhoven, met als blikvanger een grote kas waarin ingrediënten worden verbouwd voor de zaak met restaurant, bar én patisserie ineen. Eigenaren Joost Saris, van Saris Catering in Waarle, en Ruud Adriaens, van Pinkie Pattisserie op Strijp-R, wilden een open, transparante en ongedwongen zaak neerzetten. De open keuken en de glazen wanden die de patisseriekeuken scheiden van het restaurant dragen hieraan bij. De winkel is als het ware een glazen doos in het restaurant. Twee kleurrijke kunstwerken sieren de zaak. Het kleurgebruik is vrij rustig: zwart, wit, goud en hout. Groentinten zorgen voor accenten, zoals de mintgroene tegels bij de bar en toonbank.

Foto - 6:4 verhouding

© Serge Hagemeer


 

NH Collection en Vane

Openingsdatum: september 2017 / 132 hotelkamers, 120-150 zitplaatsen ontbijt, 50-70 couverts s’avonds / Design: kamers eigen architect uit Madrid, publieke ruimten King Kongs in samenwerking met eigen architect

NH Hotel Group opende in de Lichtstad het eerste NH Collection hotel buiten Amsterdam. In de Groene Toren uit 1973 telt het hotel 132 kamers en zes meeting- en eventruimtes voorzien van de meest actuele technologie. Daarnaast bevindt zich op de bovenste twee verdiepingen restaurant en skybar Vane, met dakterras en panoramisch uitzicht. Alle kamers in het hotel hebben ramen van vloer tot plafond wat zorgt voor veel daglicht. De kamers zijn standaard voorzien van extra grote bedden, inloopdouche met rainshower, föhn en Wifi. Het moderne design en de lichte kleuren zijn kenmerkend voor de kamers van NH Collection-hotels. De publieke ruimten hebben een eigen identiteit. Vane is modern ingericht met een vleugje retro en klassiek.

Foto - 6:4 verhouding

© NH Hotel Group


 

Berlage

Heropeningsdatum: medio 2017 / 120 zitplaatsen / 232 m2 / Design: King Kongs

Café Berlage aan de Kleine Berg onderging medio 2017 een complete metamorfose. Behalve de keuken, bleef er niets in de zaak hetzelfde. ‘Café’ doet volgende mede-eigenaar Lukas Erens stoffig aan, dus werd dat vervangen door Kitchen & Bar. Berlage heeft een brede bar waar gasten aan kunnen eten en een voorbar waar het borrelgedeelte is. Lampen afkomstig uit Amerika geven de zaak een elegante uitstraling. Het uitgangspunt voor het design was art deco. Je ziet deze elementen overal terug in het interieur: van het reliëf van het front van de bar en de roomdividers tot aan de spiegels op de wanden. Per 1 januari 2019 neemt Chris Nabuurs de zaak over van Lukas Erens en Marcel van de Spijker.

Foto - 6:4 verhouding

© Kingkongs


 

At Yetty’s Place

11 kamers / design: zelf

At Yetty’s Place in Woensel-West is een bijzondere, kleurrijke en beetje gekke plek. Naast een shop-in-shop concept met vintage kleding, interieur, een kapsalon, bar en terras heeft eigenaresse Yetunde Olusanya op dezelfde locatie een Vintage Boutique Hotel. De kamers en appartementen zijn gevuld met originele vintage meubels, lampen en accessoires. Kleurrijk behang uit de jaren 70 en muurschilderingen van een plaatselijke kunstenaar sieren de wanden. Olusanya verzamelt zelf al ‘haar hele leven’ vintage items en vult er de kamers en de winkel mee. Je komt ogen te kort, zeker als je van echte vintage houdt.

Foto - 6:4 verhouding

 

GinScal

Openingsdatum: augustus 2018 / 40 zitplaatsen/120 m2 / Design: zelf

Dé Eindhovense uitgaansstraat Stratumseind wordt stilletjes aan aantrekkelijker. Uitgaanszaken maken plaats voor ontworpen eetgelegenheden. Restaurant Valenzia by Zarzo, restaurant El Puente en all day-concept Thomas (pagina 26-29) helpen bij het upgraden van het Stratumseind. Maar ook een de nieuwe, opvallende bar GinScal geeft een nieuwe dimensie aan de stapstraat van de lichtstad. De gin-mescalbar ademt de sfeer van een tuin, inclusief grasmat op de vloer, gekleurde lampionnen aan het plafond, en een boom die fungeert als drankkast. Alles is door eigenaresse Sara Brunetto zelf ontworpen en gemaakt. Net als het ingebouwde aquarium in de ronding van de bar. De boom achter de bar maakte Brunetto van pur, dat ze schilderde in natuurlijke kleuren. Het horecastel Sara Brunetto en Alessandro Marcuzzo, dat al een bar heeft op Malta, verhuisde naar Nederland om hier een tweede zaak te openen. Ze hebben er 360 gins en meer dan 100 mescals op de kaart staan.

Foto - 6:4 verhouding

 

El Puente

Openingsdatum: december 2017 / 65 zitplaatsen / 170 m2 / Design: Heineken Interieur Design

Berry Wijnen opende eind 2017 restaurant El Puente in Stratumseind, waar chef-kok Nick Spaan inmiddels mede-eigenaar is. Doel van Wijnen was een huiselijke, warme en toegankelijk zaak met sterambitie neerzetten. Wijnen is er verantwoordelijk voor de kleuren en materialen. De lange muur oogt als een Italiaanse bergwand met als bruggen de bogen in de muur. Gasten hebben er zicht op het grote terras aan het water. Achterin de zaak is een aparte ruimte voor groepen.

Foto - 6:4 verhouding

© Paul Leeggangers

Satelliet interieurtrends

Horeca design Eindhoven: pareltjes van de Lichtstad op een rij

4/17
Loading ...